Kapr obecný - výskyt a biologie

Kapr obecný (Cyprinus carpio), je pravděpodobně naše nejznámější ryba, kterou snad pozná úplně každý. Český kapr je všeobecně známý pojem a chlouba našeho rybníkářství.

Kapr obecný, je díky péči „kaprofilů“ ve vedení našich svazů, bohatě rozšířen téměř ve všech našich vodách, často na úkor ostatních druhů ryb.

Jak na kapry je otázka, která zaměstnává celou řadu rybářů. Lov kapra je jednou z nejrozšířenějších specializací našich rybářů. Je nutno podotknout, že lov kaprů na plavanou nepatří na našich revírech mezi nejrozšířenější rybolovné metody.

Kapr obecný nejlépe prosperuje v teplých, rozlehlejších a úživných vodách, ale jeho výskyt není vázán pouze na tyto lokality.

V menších stojatých vodách se kapr vyskytuje zejména v místech s měkkým nebo středně tvrdým dnem. Místům s vysokou vrstvou řídkého bahna, nebo naopak s velkými kameny, se kapr většinou vyhýbá.

Na větších stojácích bývá lokalizace kapra často obtížná. Částečnou zárukou úspěchu pro lov kapra, je dobré zmapování vody a především dlouhodobější vnadění.
Tyto typy vod nepatří k nejvhodnějším pro lov kapra na plavanou. Úspěšnější na takových vodách je většinou lov kaprů na boilies nebo pelety.

Na řekách preferuji lov kapra se splávkem v klidnějších partiích toku, nad jezy a v zátočinách. Ve všech revírech jsou slibná kapří místa poblíž hran, u  vodního rostlinstva a překážek.

Kapr obecný začíná slušně brát po prvním jarním oteplení, během letních veder jeho aktivita částečně klesá. Koncem léta a především začátkem podzimu bere kapr docela slušně.

Za nejlepší měsíce pro lov kapra považuji květen, červen, konec srpna a celé září. V létě aktivitu kapra občas přechodně zvýší přechod fronty spojený se změnou atmosférického tlaku.
Kapr se dá s největšími úspěchy lovit pozdě odpoledne a celý večer až do konce povolené doby lovu.
Ze začátku a koncem sezóny bere kapr obstojně i přes den.

Kapr obecný je dlouhověká ryba, v našich vodách by tedy teoreticky mohl dosahovat velkých rozměrů. Jaká je situace s velkými kapry v našich svazových vodách, ví jistě každý rybář z  vlastní zkušenosti.
Je to způsobeno jednak tím, že téměř každý kapr, který se přiblíží lovné míře, skončí v bezedných igelitkách. Druhým důvodem je záhadná migrace velkých kaprů ze svazovek do soukromých kaprodromů.

Přesto se i na svazových vodách občas větší kapr uloví. Můj největší kapr, ulovený na plavanou na svazové vodě, měřil 89 cm. Byl to mohutný kapr lysec, jeho hmotnost si ani netroufám odhadovat.

Obvykle, ale na plavanou lovím kapry o mnoho menší. Většinou těsně okolo míry, každý to jistě zná.

Kapr obecný - nástrahy

Kapr se dá na plavanou lovit téměř na všechny běžné i méně běžné živočišné a rostlinné nástrahy přiměřené velikosti.

Ze živočišných nástrah používám pro lov kapra na plavanou nejčastěji rousnici nebo hnojáky. Bílé červy a patentky kapr konzumuje s oblibou, ale lov na ně není selektivní, plotice a cejni je najdou obvykle mnohem dřív než kapr.

Za nejlepší nástrahu pro lov kaprů považuji kukuřici, občas používám běžnou nakládanou, častěji speciální rybářskou. Nejraději používám nakládanou kukuřici Cukk. V průběhu sezóny se mi nejvíc osvědčila příchuť med nebo Scopex. Na některých vodách dobře chytá červená kukuřice Cukk Mosquito s příchutí patentka.

Není pravdou, že na kukuřici se musí kapři naučit. Berou na ni spolehlivě i ve vodách, kde se s ní setkávají poprvé.
Kukuřici nastražuji na přiměřeně velký háček v počtu 3 až 4 zrn, větší rybářskou kuku nastražuji v počtu 2 zrn. Použití těchto větších zrn je občas nutné k částečnému potlačení záběrů od menších ryb, někdy ani to nepomáhá.

Další mou oblíbenou rostlinou nástrahou pro lov kapra na plavanou je vařená pšenice. Mnozí rybáři ji znají pouze jako partikl, ale i jako nástraha na kapry často příjemně překvapí. Nastražuji ji v počtu přibližně 5 až 6 zrnek. Pokud se v revíru nevyskytuje mnoho drobné bílé ryby, je pšenice má rostlinná kapří nástraha číslo 2.

Také těstoviny nebo kostka chleba často při lovu kapra přinesou úspěch. Málo známou skutečností je to, že i kapr občas konzumuje ovoce. Pár kaprů jsem na třešeň nebo mirabelku už dostal, samozřejmě náhodně. Cíleně lov kapra na ovoce neprovádím.

V chladnější vodě při lovu kapra občas zabodují masité nástrahy. Lančmít, párek (obvzlášť grilovaný), krabí tyčinky, dršťky i jiné.

Jako zajímavost mohu uvést použití bonbonů. Obecně známé jsou bonbony Vexta, nejlépe se mi osvědčily žluté, ostatní barvy byly o poznání slabší.

O mnoho lepší než Vexty, jsou pro lov kaprů, vhodné bonbony Trolli Yoghurt. Na háčku sice nedrží příliš dobře, ale troufám si tvrdit, že obvzlášť ty jahodové, chytají naprosto spolehlivě. Jsou účinné v průběhu celé sezóny, často i na poměrně slušné kapry.

Kapr obecný - tabulka úspěšnosti nástrah:

 nástraha  kuku  rousnice  hnoják  pšenice  červ  těstoviny  houska  ostatní
 podíl úlovků  19,5 %  18,0 %  16,5 %  13,5 %  9,8 %  9,0 %  7,5 %  6,0 %

Kapr obecný - návnady

Na vnadění reaguje kapr poměrně pomalu. Často trvá delší dobu, než kapři krmné místo najdou. Přípravě krmné směsi a taktice vnadění je proto zapotřebí věnovat patřičnou péči.

Jako základ krmení pro lov kapra používám TTX. Pouze v místech s vyšší vrstvou jemného bahna radši používám rozmočený tvrdý chléb. Je o mnoho lehčí a návnadové koule se snad tolik neboří jako s těžkým TTX.

Krmnou směs pro lov kapra doplňuji strouhankou a kukuřičným šrotem do požadované konzistence.

Vnadící směsi pro lov kapra připravuji na sladkém základu, vhodným sladidlem je melasa. Melasu přidávám k vodě při namáčení TTX nebo chleba. Posilovače používám tekuté i sypké. V létě preferuji příchutě med, ovoce nebo Scopex. Ze začátku sezóny se mi osvědčuje banán. Na podzim dávám přednost ořechovému nebo rybímu posilovači, vanilka bývá většinou účinná celoročně.

Při lovu kapra na menších nebo málo prochytávaných vodách často posilovač nepoužívám vůbec.

Také při nočním lovu v těsné blízkosti břehu nevolím příliš aromatickou návnadu. Rozmočená houska se strouhankou většinou postačí.

Pro lov kapra, zejména na rozlehlejší vodě, častěji než domácí vnadící směsi používám komerční návnady. Mezi mé jarní favority už delší dobu patří červený Traper Secret, v létě používám žlutý.

V loňské sezóně jsem objevil vnadící směsi Method Mix z řady Carp Mix Koncentrát od firmy Chytil.

I když byly krmné směsi Method Mix vyvinuty zejména pro lov kaprů s krmítkem, dají se skvěle využít také pro lov kaprů na plavanou.

Pro letní a podzimní lov kaprů se mi nejvíce osvědčil method mix Carp FISH Mix a Carp NUT Mix. Koncem roku jsem si velmi dobře zachytal s použitím Carp RED Mix. (Kapři 70 a 73 cm, 8. prosince, svazová voda.)
V letošní sezóně určitě vyzkouším Carp MAGIC method mix.

I když směsi method mix nejsou primárně určeny k lovu kaprů na plavanou, mám s nimi zatím většinou kladné zkušenosti. Určitě se na jejich využití v letošní sezóně víc zaměřím.

Nejdůležitější úlohu při vnadění na kapra má partikl. Dostatečné množství a vhodné složení partiklu je podstatnou částí úspěchu. Strouhanka nebo šrot možná kapra přiláká, ale na místě ho může delší dobu udržet jenom partikl vhodné velikosti.

Jako nejúčinější partikl pro lov kapra se mi osvědčila kukuřice, pšenice a samozřejmě řepka. Tyto tři zrniny nikdy v mé kapří partiklové směsi nesmí chybět. Kapr, stejně jako ostatní kaprovité ryby, dobře reaguje i na konopí, ale pro lov kapra konopí cíleně nepoužívám.
Ostatní kaprařské speciality, jako např. mungo, tygří ořech nebo lupinu pro lov kapra na plavanou nepoužívám. Jenom občas vnadící směs pro kapry obohatím o hrubě umleté arašídy.

V poslední době vnadící směsi pro lov kapra na plavanou rád obohacuji o kapří krmné pelety nebo kousky boilies. Zejména v chladnější vodě, jsou např. krmné pelety s příchutí halibut poměrně dobrou volbou.

Kukuřici a pšenici dipuji pouze při lovu kaprů nad rozbahněným dnem.

K základnímu zakrmení používám 8 až 10 koulí o velikosti tenisáku. Dokrmování během lovu provádím jednou nebo dvěmi koulemi o velikosti mandarinky. V krmení, kterým dokrmuji, zvyšuji podíl partiklu. Často během lovu dostřeluji pouze partiklem. Živou složku při lovu kapra většinou nepoužívám.

Barva návnady pro lov kapra, podle mého názoru není kritická, pouze při lovu v mělké, čisté vodě se snažím barvu krmení přizpůsobit barvě dna.
Často uváděné použití světlých barev návnady, pro odpuzení menších bílých ryb, podle mého názoru moc nefunguje.

Lov kapra se splávkem vyžaduje klid a především trpělivost, často trvá mnoho hodin než kapři do lovného místo najedou. Zvláště rozlehlé vody jsou v tomto ohledu náročné. Částečně se dá přilákání kaprů urychlit tím, že několik koulí základního krmení převlhčím tak, aby tvořily mrak, občas také není ke škodě poněkud silnější dávka posilovače k těmto prvním koulím.

Kapr obecný - náčiní a taktika lovu

Kapr se dá na plavanou ulovit všemi technikami, já upřednostňuji lov kapra na odhoz pomocí matchového prutu.
Používám delší, silnější pruty s parabolickou nebo poloparabolickou akcí. Nejvíc se mi osvědčil prut Colmic Supra Match v délce 4,5 m. Při lovu na menší vzdálenost často používám i prut kratší.

Gramáž anglických splávků volím podle lovné vzdálenosti, hloubky a síly větru. Při lovu kapra ze dna nejčastěji používám splávky Milo Scud Florida o nosnosti 5 + 1 g. Při lovu na propad nejraději volím splávky Exner Miriam Peacock 4 g.

Při lovu kaprů je kladen extrémní důraz na kvalitu háčků. Mezi mé favority patří háčky Colmic Nuclear NK 800 a Milo Super Carp ve velikostech 6 až 10 a háčky MARUTO 9731 ve velikostech 2 a 4 (rybářské háčky Maruto mají číslování poněkud odlišné od ostatních značek).

Montáže pro lov kapra volím co nejjednodušší, ale z kvalitních komponentů. Kmenový vlasec používám potápivý, o průměru 0,16 mm, v extrémních podmínkách, nebo při nočním lovu, někdy sáhnu i po osmnáctce. Průměr návazce většinou volím 0,14, ve vázkách jdu až na šesnáctku. Nejčastěji používám návazce o délce cca 40 cm, při slabém braní někdy jeho délku zvětšuji až na více než 60 cm.

Lovnou hloubku pro lov kaprů na plavanou nastavuji tak, aby celý návazec i s posledním brokem ležel na dně.

V létě bývá často účinnější lov kapra na propad. V tom případě splávek dovažuji podložkami tak, aby na vlasci byl pouze jeden brok velikosti 10.

Nahazuji vždy na zadní okraj krmného místa. Pro správné nastavení lovné vzdálenosti je dobrou pomůckou značkovač vlasce.

Za tmy se mi nejvíce osvědčil lov kapra v těsné blízkosti břehu. I velký kapr často v noci vyjíždí za potravou na mělčiny, na kterých bych ho ve dne nikdy neulovil. Pro noční lov kaprů na mělčinách nepoužívám předvážené wagglery, ale pevné splávky s chemickým světlem.

V poslední době k nočnímu lovu nejčastěji používám splávky Carp Light, většinou s nosností 1 g. Těžší splávky v noci obvykle nepoužívám.

Záběr středního a většího kapra bývá obvykle plynulý, násaďáci často berou velmi prudce. Noční záběry kaprů bývají důvěřivé a dobře čitelné.

Kapr obecný je silná ryba, která po záseku, ke svému osvobození mistrně využívá všech překážek. Předpokladem úspěchu pro lov kapra s plavačkovým prutem, je především klid při zdolávání. Je důležité rybu nerozdivočit silným tahem hned v první fázi zdolávání. K tomu stejně většinou dojde v momentě, kdy kapr spatří rybáře. Závěrečná fáze zdolávání kapra je proto kritická. Je nutno se vyvarovat prudkých pohybů a zbytečně brzo se kaprovi neukazovat.
Dostatečně rozměrný a pevný podběrák je pro lov kapra naprostou nutností.

Kapr obecný - závěrem

Kapr obecný je pro velkou skupinu rybářů cílovou rybou čislo 1.

Plavaná pro ně není asi tou nejlepší metodou k lovu jejich vysněné ryby. Lov kaprů, především těch trofejních, bývá nejúspěšnější pomocí položené. Nejlepší nástrahou stále zůstává boilie a pelety nastražené mimo háček.

Lov kapra na plavanou bych také nedoporučil plavačkovým začátečníkům. Většinou budou lovit ryby průměrných velikostí. Pokud přijde slušný kapr, pravděpodobně ho utrhnou.

Pokud je rybář vyzbrojen zkušenostmi, trpělivostí, dobrou znalostí vody, odpovídajícím náčiním a štěstím, určitě pro něj bude lov kaprů na plavanou dobrou zábavou.

„Masařkám“ doporučuji zůstat u srkaček a policajtů. Lov kapra na plavanou není nic pro ně.



Převzato